Hollanda’da çocuk yetiştirmenin en güzel yanlarından biri eğitim sisteminin çocuğun mutluluğunu ve sosyal adaptasyonunu merkeze almasıdır. Ancak Türkiye’deki sistemden oldukça farklı olan bu yapıya uyum sağlamak, özellikle yeni gelen aileler için karmaşık görünebilir.
İster çocuğunuz Hollanda'da doğmuş olsun, ister sonradan buraya taşınmış olun, "Basisschool" (İlkokul) kayıt süreci hakkında bilmeniz gereken temel adımları bir araya getirdim:
1. Kayıt Yaşı ve ZamanlamasıHollanda'da çocuklar 4 yaşına girdikleri gün (veya o hafta) ilkokula başlarlar. Yasal zorunluluk 5 yaşında başlasa da, neredeyse tüm çocuklar 4 yaşında okula (Groep 1) adım atar.
İster çocuğunuz Hollanda'da doğmuş olsun, ister sonradan buraya taşınmış olun, "Basisschool" (İlkokul) kayıt süreci hakkında bilmeniz gereken temel adımları bir araya getirdim:
1. Kayıt Yaşı ve ZamanlamasıHollanda'da çocuklar 4 yaşına girdikleri gün (veya o hafta) ilkokula başlarlar. Yasal zorunluluk 5 yaşında başlasa da, neredeyse tüm çocuklar 4 yaşında okula (Groep 1) adım atar.
- Çocuğunuz 3 yaşına yaklaştığında belediyeden (Gemeente) bir bilgilendirme mektubu alırsınız.
- Özellikle büyük şehirlerde veya Etten-Leur gibi giderek popülerleşen yerleşim yerlerinde popüler okulların bekleme listeleri (wachtlijst) olabiliyor. Bu yüzden 3 yaşını doldurmadan okullarla görüşmekte fayda var.
- Bu yaş gruplarındaki çocuklar genellikle dili hızlıca öğrenebilmeleri için doğrudan normal sınıfa değil, ilk yıl "Taalklas" (Dil Sınıfı) veya "Nieuwkomersschool" adı verilen özel uyum sınıflarına yönlendirilirler.
- Çocuk, Felemenkçeyi kendi yaş grubuna uygun seviyede kavradıktan sonra normal eğitimine (regulier onderwijs) sorunsuzca entegre edilir.
- Çocuğunuzun karakterine göre Montessori, Dalton, Jenaplan gibi farklı eğitim felsefelerini benimseyen okullar arasından seçim yapabilirsiniz.
- Okulların kalitesini ve müfettiş raporlarını "Scholen op de kaart" web sitesi üzerinden şeffaf bir şekilde kıyaslayabilirsiniz.