Merhaba Hollanda Portal ailesi!
Kendi taşınma süreçlerimden ve forumdaki mesajlarınızdan da çok iyi biliyorum ki, Hollanda'ya gelmeden önceki o ilk vize telaşı hepimizde aynı stresi yaratıyor. İnternette maalesef çok fazla bilgi kirliliği var. Bu yüzden turistik Schengen vizesi başvuru sürecini sizi hiç resmiyete boğmadan, en net ve güncel haliyle adım adım özetlemek istedim.
Sürecin özü aslında bu kadar. Kafa karıştıran bir detay olursa veya kendi deneyimlerinizi paylaşmak isterseniz bu başlık altında konuşmaya devam edelim. Hepinize şimdiden bol şans ve harika bir Hollanda seyahati dilerim!
Sevgiler,Elin
Kendi taşınma süreçlerimden ve forumdaki mesajlarınızdan da çok iyi biliyorum ki, Hollanda'ya gelmeden önceki o ilk vize telaşı hepimizde aynı stresi yaratıyor. İnternette maalesef çok fazla bilgi kirliliği var. Bu yüzden turistik Schengen vizesi başvuru sürecini sizi hiç resmiyete boğmadan, en net ve güncel haliyle adım adım özetlemek istedim.
1. Doğru Aracı Kurumu Bulmak ve Randevu Almak
Hollanda Konsolosluğu doğrudan vize başvurusu kabul etmiyor. Türkiye'den yapılan başvurular için yetkilendirilmiş resmi aracı kurum VFS Global.- Ne yapmalı?: VFS Global'in resmi web sitesinde bir hesap oluşturup randevu almalısınız. Özellikle yaz tatili dönemlerinde randevular çok çabuk dolduğu için planınızı en az 1-2 ay önceden yapmanız hayat kurtarır.
2. Gerekli Evrakları Hazırlamak (En Kritik Aşama)
Evraklarınızın eksiksiz ve tutarlı olması, vize onayının bel kemiğidir. İşte standart bir turistik vize için gereken temel liste:- Pasaport: Seyahat dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerliliği ve en az 2 boş sayfası olmalı.
- Başvuru Formu ve Fotoğraf: Eksiksiz doldurulmuş vize başvuru formu ve güncel 2 adet biyometrik fotoğraf.
- Seyahat Sağlık Sigortası: Tüm Schengen bölgesinde geçerli, en az 30.000 Euro teminatlı poliçe.
- Uçak ve Konaklama: Satın alınmış olması şart değil ama adınıza düzenlenmiş rezervasyon belgeleri. (Bilet ve otel tarihlerinizin birbiriyle tam uyuştuğundan emin olun!)
- Finansal Belgeler: Son 3 aylık, bankadan ıslak imzalı ve kaşeli maaş hesabı dökümü. Hesabınızda seyahatinizi rahatça karşılayacak bir bakiye (ve mantıklı bir para girişi) olmalı.
- Mesleki Belgeler: Çalışanlar için iş yeri izin yazısı ve SGK dökümleri; işverenler için vergi levhası ve faaliyet belgesi gibi evraklar.
3. Niyet Dilekçesi (Cover Letter) Neden Önemli?
Bu madde resmi listede her zaman öne çıkmasa da, süreci hızlandırmak için kesinlikle tavsiye ediyorum. Konsolosluğa hitaben yazılmış; kendinizi, seyahat amacınızı, masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı ve en önemlisi Türkiye'ye geri döneceğinizi (işiniz, aileniz, düzeniniz üzerinden) anlatan net bir dilekçe, dosyanızı çok güçlendirir.4. Başvuru Günü (Parmak İzi ve Teslim)
Randevu günü VFS Global ofisine gidip dosyanızı teslim ediyorsunuz. Eğer son 59 ay içinde herhangi bir Schengen vizesi için VIS (parmak izi) vermediyseniz, bu işlem de orada yapılıyor. Vize harcı ve aracı kurum hizmet bedelini de orada ödüyorsunuz.5. Bekleyiş ve Sonuç
Ortalama işlem süresi 15 takvim günüdür ancak konsolosluğun yoğunluğuna göre bu süre uzayabilir. Pasaportunuz sonuçlandıktan sonra kurye ile doğrudan evinize/işinize gönderilir veya isterseniz merkezden elden teslim alabilirsiniz.Sürecin özü aslında bu kadar. Kafa karıştıran bir detay olursa veya kendi deneyimlerinizi paylaşmak isterseniz bu başlık altında konuşmaya devam edelim. Hepinize şimdiden bol şans ve harika bir Hollanda seyahati dilerim!
Sevgiler,Elin