• 📘 HollandaPortal Genel Forum Kuralları Güncellendi!
    Lütfen konu açmadan veya mesaj yazmadan önce kurallarımızı okuyun.

Kuralları Görüntüle →
Selamlar herkese,

Hollanda’da yaşarken Flemenkçe öğrenmek sadece bir ihtiyaç değil, aslında burada kendimize yeni bir hayat kurmanın en temel taşı. Ben de bu süreçte neler yaşadığımı, hangi yollardan geçtiğimi ve Hollanda genelinde hangi okullara bakabileceğinizi bir dost tavsiyesi tadında sizin için derledim.

Kimler Bu Kurslara Başvurabilir?
Bu bütçeli veya destekli kurslar genellikle şu grupları kapsıyor:

• Oturum İzni Olanlar: Hollanda'da yasal olarak ikamet eden ve sosyal numarası (BSN) olan herkes başvurabilir.
  • İş Arayanlar veya Çalışanlar: Dilini geliştirip iş hayatında daha aktif olmak isteyenler için belediyelerin "Eğitim" (Educatie) bütçesi devreye girebiliyor.
  • Vatandaşlık ve Oturum Hedefi Olanlar: Inburgering (Uyum) zorunluluğu olan veya bu süreci tamamlamak isteyenler.
  • Düşük Gelirliler: Bazı bölgelerde gelir durumuna göre öncelik veya tam destek sağlanabiliyor.
  • Önemli Not: Eğer aile birleşimiyle geldiyseniz bazen kurs ücretini kendiniz ödemeniz gerekebilir (DUO kredisi ile), ancak yine de okul üzerinden şansınızı denemekte fayda var çünkü bütçeli sınıflar bazen her grubu kapsayabiliyor.

Dilin Vatandaşlık ve Oturum İçin Önemi (2025 Güncellemesi)​

Neden bu kurslara gitmelisiniz? Çünkü Hollanda vatandaşlığı veya süresiz oturum izni almanın yolu buradan geçiyor. Şu an için vatandaşlıkta hala A2 seviyesi geçerli olsa da, 2025 yılı itibarıyla hükümet bu çıtayı B1 seviyesine çıkarma konusunda oldukça kararlı. Yani bugün alacağınız A1-A2 eğitimi, aslında yarın karşınıza çıkacak yasal zorunlulukları şimdiden "bedavaya" veya çok ucuza halletmek demek. Geleceğinizi garantiye almak için en iyi yatırım bu dil kursları.

Başvuru Süreci:​

Süreç iki şekilde ilerleyebiliyor:

• Doğrudan Okulun Web Sitesinden: Ben bu yolu tercih ettim. Yaşadığım bölgedeki okulun (Curio) sitesine girip online başvurumu yaptım. Okul, sizin BSN numaranız üzerinden belediyeyle olan bütçe onay sürecini arka planda kendisi yürütüyor.
  • Belediye Üzerinden: İsterseniz bağlı olduğunuz belediyeye gidip dil eğitimi almak istediğinizi belirterek de yönlendirme alabilirsiniz.
Önemli Uyarı: Başvuruyu yaptığınız an dersler başlamıyor. Kontenjanlar çok yoğun olduğu için sıraya alınıyorsunuz ve bu bekleme süresi bazen aylar sürebiliyor. (Ben tam 7 ay bekledim). Bu yüzden "ihtiyacım olduğunda başvururum" demeyin, hemen sıraya girin.

Hollanda Genelinde Bakabileceğiniz Okullar (Bölge Bölge)​

Hollanda'nın hangi eyaletinde olursanız olun, Curio tarzında eğitim veren büyük kurumlar mevcut:

Bölge / İlAna Kurum (ROC / Eğitim Merkezi)Önemli Şehirler
Noord-Brabant (Batı)CurioBreda, Roosendaal, Bergen op Zoom
Noord-Brabant (Doğu)Summa College / ROC TilburgEindhoven, Tilburg, Helmond
Noord-HollandROC van Amsterdam (ROCvA) / NovaAmsterdam, Haarlem, Hoorn
Zuid-HollandAlbeda / Zadkine / ROC MondriaanRotterdam, Den Haag, Leiden, Gouda
UtrechtROC Midden NederlandUtrecht, Amersfoort, Nieuwegein
GelderlandRijn IJssel / ROC NijmegenArnhem, Nijmegen, Apeldoorn
OverijsselROC van Twente / Deltion CollegeEnschede, Hengelo, Zwolle
Kuzey EyaletleriNoorderpoort / Alfa-collegeGroningen, Assen, Emmen
LimburgVISTA College / Gilde OpleidingenMaastricht, Venlo, Sittard

Biraz da bizzat yaşadıklarımdan bahsedeyim. Ben yaklaşık bir yıldır Roosendaal’da Curio bünyesinde NT2 kursuna gidiyorum. Kursumuz sıfırdan başlayıp A1, A2 ve B1 seviyelerine kadar Flemenkçe dersleri veriyor.

Şu an dönüp baktığımda; yaklaşık altı ayda A1 seviyesine geldiğimi, şimdi ise A2’ye doğru ilerlediğimi görüyorum. Ama dürüst olayım, bu iş biraz sabır işi. Ben başvurduktan tam yedi ay sonra sınıfa girebildim; çünkü kontenjanlar gerçekten çok yoğun.

Haftada iki gün okula gidiyorum ama sadece okulda kalmıyor iş; online sistem üzerinden evde de sürekli çalışabiliyorum. Kursa başlarken sadece kitaplar için düşük bir miktar ödedim.

Dürüst olmak gerekirse; hem bir işte çalışıp hem sosyal hayatı dengede tutup hem de sıfırdan bir dil öğrenmek bazen beni gerçekten zorluyor. Çok yoğun bir tempo ama günün sonunda bir şeyler başardığınızı görmek her şeye değiyor. Eğer niyetiniz varsa beklemeyin, hemen okulun sitesinden başvurunuzu yapın; çünkü o bekleme sırası ancak siz başvurduğunuzda azalmaya başlıyor!

Son düzenleme:
Selam, yazdıklarını okurken kendimi gördüm diyebilirim.
Hollanda’ya geleli 2 yıl oldu, iki çocukla bu dili öğrenmeye çalışmak bazen gerçekten insanın sabrını sınıyor. Flemenkçem hâlâ süper değil ama vazgeçmedim, vazgeçmeye de niyetim yok.

Dil meselesi bence sadece iş ya da evrak işi değil. Market kasasında derdini anlatabilmek, öğretmenle iki kelime konuşabilmek, belediyede kendini kaybolmuş hissetmemek… Bunlar insanın özgüvenini çok etkiliyor. O yüzden yazdıkların çok gerçek ve yerinde.

Bekleme süresi konusuna özellikle katılıyorum. Ben de başvurdum, “tamam yakında başlar” sandım, aylar geçti. Ama iyi ki erken başvurmuşum diyorum şimdi. Sıraya girmeden bu iş olmuyor, bunu herkesin bilmesi lazım.

Bir yandan çocuklar, bir yandan ev, bir yandan dil… Bazen “neden bu kadar zor” dediğim günler oluyor ama sonra şunu fark ediyorum: Çocuklar bizden hızlı öğreniyor, biz de pes etmezsek arkadan geliyoruz. Burada tutunmak için bu dili öğrenmek şart.

Yazın bence birçok kişiye cesaret verir. Özellikle “mükemmel olmak zorunda değilsin, yeter ki başla” hissini çok güzel veriyor. Emeğine sağlık, yolun açık olsun. Turuncu Kalem olarak altına imzamı atarım ✏️🍊

Hollanda’da kurallar nettir ancak her durumda farklı uygulamalar olabilir. Haklarını bilen ve doğru yerden bilgi alan kişiler süreci daha rahat yönetir. Bilgi, uyumun anahtarıdır.
Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri