-
-
-
-
Selamlar herkese,
Hollanda’da yaşarken Flemenkçe öğrenmek sadece bir ihtiyaç değil, aslında burada kendimize yeni bir hayat kurmanın en temel taşı. Ben de bu süreçte neler yaşadığımı, hangi yollardan geçtiğimi ve Hollanda genelinde hangi okullara bakabileceğinizi bir dost tavsiyesi tadında sizin için derledim.
Kimler Bu Kurslara Başvurabilir?
Bu bütçeli veya destekli kurslar genellikle şu grupları kapsıyor:
Biraz da bizzat yaşadıklarımdan bahsedeyim. Ben yaklaşık bir yıldır Roosendaal’da Curio bünyesinde NT2 kursuna gidiyorum. Kursumuz sıfırdan başlayıp A1, A2 ve B1 seviyelerine kadar Flemenkçe dersleri veriyor.
Şu an dönüp baktığımda; yaklaşık altı ayda A1 seviyesine geldiğimi, şimdi ise A2’ye doğru ilerlediğimi görüyorum. Ama dürüst olayım, bu iş biraz sabır işi. Ben başvurduktan tam yedi ay sonra sınıfa girebildim; çünkü kontenjanlar gerçekten çok yoğun.
Haftada iki gün okula gidiyorum ama sadece okulda kalmıyor iş; online sistem üzerinden evde de sürekli çalışabiliyorum. Kursa başlarken sadece kitaplar için düşük bir miktar ödedim.
Dürüst olmak gerekirse; hem bir işte çalışıp hem sosyal hayatı dengede tutup hem de sıfırdan bir dil öğrenmek bazen beni gerçekten zorluyor. Çok yoğun bir tempo ama günün sonunda bir şeyler başardığınızı görmek her şeye değiyor. Eğer niyetiniz varsa beklemeyin, hemen okulun sitesinden başvurunuzu yapın; çünkü o bekleme sırası ancak siz başvurduğunuzda azalmaya başlıyor!
Hollanda’da yaşarken Flemenkçe öğrenmek sadece bir ihtiyaç değil, aslında burada kendimize yeni bir hayat kurmanın en temel taşı. Ben de bu süreçte neler yaşadığımı, hangi yollardan geçtiğimi ve Hollanda genelinde hangi okullara bakabileceğinizi bir dost tavsiyesi tadında sizin için derledim.
Kimler Bu Kurslara Başvurabilir?
Bu bütçeli veya destekli kurslar genellikle şu grupları kapsıyor:
- Oturum İzni Olanlar: Hollanda'da yasal olarak ikamet eden ve sosyal numarası (BSN) olan herkes başvurabilir.
- İş Arayanlar veya Çalışanlar: Dilini geliştirip iş hayatında daha aktif olmak isteyenler için belediyelerin "Eğitim" (Educatie) bütçesi devreye girebiliyor.
- Vatandaşlık ve Oturum Hedefi Olanlar: Inburgering (Uyum) zorunluluğu olan veya bu süreci tamamlamak isteyenler.
- Düşük Gelirliler: Bazı bölgelerde gelir durumuna göre öncelik veya tam destek sağlanabiliyor.
- Önemli Not: Eğer aile birleşimiyle geldiyseniz bazen kurs ücretini kendiniz ödemeniz gerekebilir (DUO kredisi ile), ancak yine de okul üzerinden şansınızı denemekte fayda var çünkü bütçeli sınıflar bazen her grubu kapsayabiliyor.
Dilin Vatandaşlık ve Oturum İçin Önemi (2025 Güncellemesi)
Neden bu kurslara gitmelisiniz? Çünkü Hollanda vatandaşlığı veya süresiz oturum izni almanın yolu buradan geçiyor. Şu an için vatandaşlıkta hala A2 seviyesi geçerli olsa da, 2025 yılı itibarıyla hükümet bu çıtayı B1 seviyesine çıkarma konusunda oldukça kararlı. Yani bugün alacağınız A1-A2 eğitimi, aslında yarın karşınıza çıkacak yasal zorunlulukları şimdiden "bedavaya" veya çok ucuza halletmek demek. Geleceğinizi garantiye almak için en iyi yatırım bu dil kursları.Başvuru Süreci:
Süreç iki şekilde ilerleyebiliyor:- Doğrudan Okulun Web Sitesinden: Ben bu yolu tercih ettim. Yaşadığım bölgedeki okulun (Curio) sitesine girip online başvurumu yaptım. Okul, sizin BSN numaranız üzerinden belediyeyle olan bütçe onay sürecini arka planda kendisi yürütüyor.
- Belediye Üzerinden: İsterseniz bağlı olduğunuz belediyeye gidip dil eğitimi almak istediğinizi belirterek de yönlendirme alabilirsiniz.
Hollanda Genelinde Bakabileceğiniz Okullar (Bölge Bölge)
Hollanda'nın hangi eyaletinde olursanız olun, Curio tarzında eğitim veren büyük kurumlar mevcut:| Bölge / İl | Ana Kurum (ROC / Eğitim Merkezi) | Önemli Şehirler |
| Noord-Brabant (Batı) | Curio | Breda, Roosendaal, Bergen op Zoom |
| Noord-Brabant (Doğu) | Summa College / ROC Tilburg | Eindhoven, Tilburg, Helmond |
| Noord-Holland | ROC van Amsterdam (ROCvA) / Nova | Amsterdam, Haarlem, Hoorn |
| Zuid-Holland | Albeda / Zadkine / ROC Mondriaan | Rotterdam, Den Haag, Leiden, Gouda |
| Utrecht | ROC Midden Nederland | Utrecht, Amersfoort, Nieuwegein |
| Gelderland | Rijn IJssel / ROC Nijmegen | Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn |
| Overijssel | ROC van Twente / Deltion College | Enschede, Hengelo, Zwolle |
| Kuzey Eyaletleri | Noorderpoort / Alfa-college | Groningen, Assen, Emmen |
| Limburg | VISTA College / Gilde Opleidingen | Maastricht, Venlo, Sittard |
Biraz da bizzat yaşadıklarımdan bahsedeyim. Ben yaklaşık bir yıldır Roosendaal’da Curio bünyesinde NT2 kursuna gidiyorum. Kursumuz sıfırdan başlayıp A1, A2 ve B1 seviyelerine kadar Flemenkçe dersleri veriyor.
Şu an dönüp baktığımda; yaklaşık altı ayda A1 seviyesine geldiğimi, şimdi ise A2’ye doğru ilerlediğimi görüyorum. Ama dürüst olayım, bu iş biraz sabır işi. Ben başvurduktan tam yedi ay sonra sınıfa girebildim; çünkü kontenjanlar gerçekten çok yoğun.
Haftada iki gün okula gidiyorum ama sadece okulda kalmıyor iş; online sistem üzerinden evde de sürekli çalışabiliyorum. Kursa başlarken sadece kitaplar için düşük bir miktar ödedim.
Dürüst olmak gerekirse; hem bir işte çalışıp hem sosyal hayatı dengede tutup hem de sıfırdan bir dil öğrenmek bazen beni gerçekten zorluyor. Çok yoğun bir tempo ama günün sonunda bir şeyler başardığınızı görmek her şeye değiyor. Eğer niyetiniz varsa beklemeyin, hemen okulun sitesinden başvurunuzu yapın; çünkü o bekleme sırası ancak siz başvurduğunuzda azalmaya başlıyor!
Son düzenleme: