Hollanda’ya yeni taşındıysanız veya taşınmayı planlıyorsanız, önünüzdeki en önemli üç engel; belediye kaydı, BSN ve DigiD’dir. Bu üçlü, Hollanda’daki dijital ve resmî hayatınızın anahtarıdır.
Süreci karıştırmamanız için adım adım ne yapmanız gerektiğini özetledik:
1. Adım: Belediye Kaydı (BRP) ve Adres Bildirimi
Hollanda’ya geldiğiniz ilk 5 gün içinde kayıt olmanız yasal bir zorunluluktur.
Nereye? Yaşayacağınız evin bağlı olduğu belediyeye (Gemeente).
Nasıl? Belediye sitesinden "First registration" (İlk kayıt) randevusu almalısınız.
Gerekli Belgeler: Pasaport, kira sözleşmesi ve (mümkünse) apostilli doğum belgesi.
2. Adım: BSN (Burgerservicenummer) Nedir?
Belediyeye ilk kaydınızı yaptırdığınız an size bir BSN verilir. Bu numara sizin vatandaşlık numaranızdır. BSN olmadan:
Banka hesabı açamazsınız.
Maaş alamazsınız (İş sözleşmesi yapamazsınız).
Sağlık sigortası yaptıramazsınız.
Not: Eğer henüz kalıcı bir eviniz yoksa, RNI (Non-residents) kaydı ile geçici bir BSN alabilirsiniz.
3. Adım: DigiD Başvurusu (Dijital Kimlik)
BSN numaranızı aldıktan sonra yapacağınız ilk iş DigiD başvurusu yapmaktır. DigiD, devlet sitelerine (Vergi dairesi, sigorta, belediye) giriş yapmanızı sağlayan "e-devlet" şifrenizdir.
Nasıl Alınır?
adresinden BSN numaranızla başvurursunuz.
Süreç: Başvurudan birkaç gün sonra evinize posta ile bir aktivasyon kodu gelir. O kodla hesabınızı aktif edersiniz.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Doğum belgem yanımda yok, kayıt olabilir miyim?
Belediyelerin çoğu "kaydı yaparız ama 3-6 ay içinde belgeyi getirmelisin" diyerek size zaman tanır. Ancak belediyeden belediyeye kural değişebilir.
DigiD şifrem gelmedi, ne yapmalıyım?
Adres değişikliği yaptıysanız şifre eski adresinize gitmiş olabilir. DigiD tamamen ikamet ettiğiniz adrese bağlı çalışır.
Sizin Deneyimleriniz Neler?
Belediye randevusu almakta zorlandınız mı? Hangi şehirdeki belediye daha hızlı çalışıyor? Yaşadığınız sorunları veya tavsiyelerinizi aşağıda paylaşırsanız, yeni gelen dostlarımıza çok yardımcı olursunuz!
Süreci karıştırmamanız için adım adım ne yapmanız gerektiğini özetledik:
1. Adım: Belediye Kaydı (BRP) ve Adres Bildirimi
Hollanda’ya geldiğiniz ilk 5 gün içinde kayıt olmanız yasal bir zorunluluktur.
Nereye? Yaşayacağınız evin bağlı olduğu belediyeye (Gemeente).
Nasıl? Belediye sitesinden "First registration" (İlk kayıt) randevusu almalısınız.
Gerekli Belgeler: Pasaport, kira sözleşmesi ve (mümkünse) apostilli doğum belgesi.
2. Adım: BSN (Burgerservicenummer) Nedir?
Belediyeye ilk kaydınızı yaptırdığınız an size bir BSN verilir. Bu numara sizin vatandaşlık numaranızdır. BSN olmadan:
Banka hesabı açamazsınız.
Maaş alamazsınız (İş sözleşmesi yapamazsınız).
Sağlık sigortası yaptıramazsınız.
Not: Eğer henüz kalıcı bir eviniz yoksa, RNI (Non-residents) kaydı ile geçici bir BSN alabilirsiniz.
3. Adım: DigiD Başvurusu (Dijital Kimlik)
BSN numaranızı aldıktan sonra yapacağınız ilk iş DigiD başvurusu yapmaktır. DigiD, devlet sitelerine (Vergi dairesi, sigorta, belediye) giriş yapmanızı sağlayan "e-devlet" şifrenizdir.
Nasıl Alınır?
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.
Süreç: Başvurudan birkaç gün sonra evinize posta ile bir aktivasyon kodu gelir. O kodla hesabınızı aktif edersiniz.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Doğum belgem yanımda yok, kayıt olabilir miyim?
Belediyelerin çoğu "kaydı yaparız ama 3-6 ay içinde belgeyi getirmelisin" diyerek size zaman tanır. Ancak belediyeden belediyeye kural değişebilir.
DigiD şifrem gelmedi, ne yapmalıyım?
Adres değişikliği yaptıysanız şifre eski adresinize gitmiş olabilir. DigiD tamamen ikamet ettiğiniz adrese bağlı çalışır.
Sizin Deneyimleriniz Neler?
Belediye randevusu almakta zorlandınız mı? Hangi şehirdeki belediye daha hızlı çalışıyor? Yaşadığınız sorunları veya tavsiyelerinizi aşağıda paylaşırsanız, yeni gelen dostlarımıza çok yardımcı olursunuz!