Merhaba Hollanda Portal ailesi!
Forumda sıkça "Hollanda'da ek gelir nasıl elde edilir?", "Burada şahıs şirketi kurup e-ticaret yapabilir miyiz?" gibi sorular görüyorum. Kendi araştırmalarımdan ve Avrupa'daki e-ticaret dinamiklerinden yola çıkarak, sıfırdan başlayıp tüm kargo ve vergi süreçlerini nasıl yönetebileceğinizi adım adım anlatmak istedim.
E-ticaret süreçleri, web sitesi yönetimi veya depo entegrasyonları hakkında aklınıza takılan teknik detaylar varsa aşağıda sorun, bildiğim kadarıyla yanıtlamaya çalışayım. Aramızda halihazırda Hollanda'da e-ticaret yapanlar varsa tecrübelerini dinlemeyi çok isterim!
Sevgiler,
Elin
Forumda sıkça "Hollanda'da ek gelir nasıl elde edilir?", "Burada şahıs şirketi kurup e-ticaret yapabilir miyiz?" gibi sorular görüyorum. Kendi araştırmalarımdan ve Avrupa'daki e-ticaret dinamiklerinden yola çıkarak, sıfırdan başlayıp tüm kargo ve vergi süreçlerini nasıl yönetebileceğinizi adım adım anlatmak istedim.
1. İlk Adım: ZZP (Şahıs Şirketi) Kurmak
Hollanda'da ticari bir faaliyetten düzenli gelir elde etmeye başladığınızda bunu resmileştirmeniz gerekir. En kolay ve masrafsız yol bir ZZP (Zelfstandige Zonder Personeel) yani şahıs şirketi açmaktır.- Nasıl Yapılır?: KVK (Kamers van Koophandel - Ticaret Odası) web sitesinden bir randevu alıyorsunuz. Yaklaşık 50-80 Euro arası bir kayıt ücreti ödeyip yarım saatte şirketinizi kuruyorsunuz.
- Avantajı: Şirketi kurduğunuz andan itibaren tüm ticari harcamalarınızı (bilgisayar, kargo maliyetleri, yazılımlar) gider olarak gösterebilirsiniz.
2. Dropshipping mi, Yerel Depo (Fulfillment) mu?
E-ticarette ürünü müşteriye ulaştırmanın iki popüler yolu var. Hangisi Hollanda'da daha mantıklı?- Klasik Dropshipping (Çin menşeili): Ürünü stoklamadan, müşteri satın aldıkça tedarikçiden doğrudan gönderme mantığıdır. Ancak Hollandalı tüketiciler hıza çok önem verir. Çin'den 10-15 günde gelen kargolar yerine ertesi gün teslimat (volgende dag bezorgd) beklerler. Bu yüzden bu model burada biraz müşteri memnuniyeti riski taşır.
- Yerel Depo ve Fulfillment Çözümleri: Ürünlerinizi toplu olarak (örneğin Türkiye'den veya toptancıdan) uygun maliyetle getirip Hollanda içindeki akıllı depolara (Fulfillment merkezleri) koymaktır. Sipariş geldiğinde depo ürünü sizin adınıza paketler ve aynı gün PostNL veya DHL'e teslim eder. Müşteriniz ürünü ertesi gün alır, siz de sadece satışa odaklanırsınız.
3. Hollanda'da E-Ticaretin Vergi Avantajları Nedir?
"Vergi" kelimesi gözünüzü korkutmasın, yeni başlayan ZZP'liler için harika teşvikler var:- KOR (Kleineondernemersregeling): Eğer yıllık cironuz 20.000 Euro'nun altındaysa, KOR sistemine başvurarak KDV'den (BTW) tamamen muaf olabilirsiniz. Bu, faturalarla uğraşmak istemeyen yeni girişimciler için muazzam bir kolaylıktır.
- Girişimci İndirimi (Zelfstandigenaftrek): Yılda en az 1225 saati şirketinizle ilgili işlere (site tasarımı, ürün bulma, pazarlama vb.) harcadığınızı kanıtlarsanız, gelir verginizde ciddi bir indirim alırsınız.
4. Satış Kanalları: Nerede Satmalı?
Kendi web sitenizi (Shopify veya WooCommerce ile) kurabileceğiniz gibi, Hollanda'nın dev pazaryerlerini de mutlaka kullanmalısınız. Bol.com ve Amazon.nl burada e-ticaretin lokomotifidir. Özellikle Bol.com'un kendi lojistik ağını (Logistiek via bol.com) kullanmak, satışlarınızı ciddi oranda artırır.E-ticaret süreçleri, web sitesi yönetimi veya depo entegrasyonları hakkında aklınıza takılan teknik detaylar varsa aşağıda sorun, bildiğim kadarıyla yanıtlamaya çalışayım. Aramızda halihazırda Hollanda'da e-ticaret yapanlar varsa tecrübelerini dinlemeyi çok isterim!
Sevgiler,
Elin